Na poprawę nastroju zrobiłam ze zdobytego przez Małżona łososia zupkę krem z koperkiem. Nawet mój sceptyczny "schabowy-i-kartofle" Małżon stwierdził, że obawiał sie, że będzie gorsza (to komplement). Polecam, oto przepis (darowałam sobie masło):
Składniki:
• 15 dkg filetów z łososia
• ½ szklanki mleka
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 1 łyżka masła
• 2 szklanki bulionu warzywnego
• sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, dodać masło, gotować powoli 10 minut. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Mleko zmiksować z żółtkiem i mąką. Do wrzącej zupy powoli wlewać mieszając mleko z dodatkami, przyprawić i podawać. Podawać z grzankami z białego pieczywa lub groszkiem ptysiowym. Jeśli ktoś lubi może zakwasić zupę sokiem z cytryny i dodać szczyptę otartej skórki cytrynowej.
"...że zupa krem z czego?!"
haha co za minka :D cudo !
OdpowiedzUsuń